Είναι γνωστό πια σε όλους ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τερηδόνας!
Η μικροβιακή πλάκα επικάθεται στη γραμμή των ούλων, στις αύλακες και τις σχισμές των δοντιών. Τα μικρόβια όταν τρέφονται με ζυμώσιμους υδατάνθρακες προκαλούν την πτώση του PH του σιέλου, παράγουν οξέα και έτσι αποδομούν τους οδοντικούς ιστούς.
Με απλά λόγια τροφές που περιέχουν ζυμώσιμους υδατάνθρακες είναι τροφές που περιέχουν άμυλο οπως το ψωμί, τα μακαρόνια, οι πατάτες, αλλά και τα φρούτα, το γάλα, τα γαλακτομικά προ’ι’όντα και φυσικά ό,τι περιέχει ζάχαρη όπως γλυκά, αναψυκτικά, μπισκότα, ροφήματα.
Αντίθετα τροφές που δεν προκαλόυν τερηδονική δραστηριότητα είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το τσάι, ο καφές χωρις ζάχαρη κα.
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο χρόνος που μένει η μικροβιακή πλάκα στα δόντια μας, μιας και η τερηδονική δραστηριότητα ξεκινά αμέσως μετά την κατανάλωση ζαχαρούχων προ’ι’όντων και συνεχίζεται για περίπου 20-30 λεπτά.Αυτό σημαίνει ότι αν η κατανάλωση αυτών των τροφών γίνει με τα 3 κύρια γεύματα, όπου αυξάνεται η ροή του σιέλου και φυσικά ακολουθήσει το βούρτσισμα των δοντιών, θα μειωθεί η τερηδονική δραστηριότητα σε σχέση με την κατανάλωση ζάχαρης ενδιάμεσα απο τα κύρια γεύματα.